English Language & Indian Culture (BA I Yr.- FC: English)- Objective Type Question-Answer of all Five Lessons



I. WHERE THE MIND IS WITHOUT FEAR: TAGORE

(Objective Type Questions of Where the Mind is Without Fear)

(i) The poem Where the Mind is Without Fear is written by:
a. Rabindranath Tagore
b. Sarojini Naidu
c. William Wordsworth
d. Toru Dutt
Answer: a. Rabindranath Tagore
(ii) Rabindranath Tagore is a well-known poet from:
a. Orissa
b. West Bengal
c. Bihar
d. Kerla
Answer: b. West Bengal
(iii) Rabindranath Tagore was awarded the Nobel Prize for literature in the year:
a. 1931
b. 1921
c. 1913
d. 1945
Answer: c. 1913
(iv) Which of the following is a very famous work by Tagore?
a. Sharadhanjali
b. Gitanjali
c. Geetmala
d. Savitri
Answer: b. Gitanjali
(v) What is meant by the sub clause 'Where the mind is without fear and head is held high':
a. To be fearless and self respecting
b. To be proud of one's high position
c. To stand straight
d. To be fearless and haughty
Answer: a. To be fearless and self respecting
(vi) According to Tagore what is meant by the sub-clause 'Where knowledge is free'?
a. Where people do not have to pay for education
b. Where people have access to knowledge through internet
c. Where people are provided education freely irrespective of their caste, creed, social status and nationality.
d. Where right to free education is guaranteed by the constitution.
Answer: c. Where people are provided education freely irrespective of their caste, creed, social status and nationality.
(vii) According to Tagore, 'narrow domestic walls refers to:
a. Small houses with narrow walls
b. A house divided into rooms by walls
c. Narrow minded thinking
d. Broad minded thinking
Answer: c. Narrow minded thinking
(viii) Tagore compares a clear stream to:
a. Dreary desert sand
b. Reason
c. Dead habit
d. Narrow domestic walls
Answer: b. Reason
(ix) In the sentence 'Where the mind is led forward by thee; the word 'thee' refers to:
a. Father
b. Poet
c. God
d. You
Answer: c. God
(x) In the poem Where the Mind is Without Fear Tagore prays to God for uplifting:
a. His countrymen
b. Citizens of the world
c. The readers of the poem
d. Freedom fighters of his time
Answer: a. His countrymen
(xi) Where the Mind is Without Fear is :
a. A story
b. A play
c. A poem
d. An essay
Answer: c. A poem
xii. Narrow domestic walls means:
a. Partition
b. Differences
c. Social Prejudices
d. All of the above
Answer: c. Social Prejudices
xiii. Antonym of logical is:
a. Intelligence
b. Illogical
c. Inlogical
d. Dislogical
Answer: b. Illogical
xiv. Tagore compares reason with:
a. River
b. Stream
c. Steam
d. Habit
Answer: b. Stream
xv. The poem ‘Where the Mind is Without Fear’ is addressed to:
a. God
b. The poet
c. The poet's father
d. The poet's mother
Answer: a. God
xvi. According to Tagore The mind should be without:
a. Ego
b. Pride
c. Fear
d. Wishes
Answer: c. Fear
xvii. When was Tagore born:
a.1861
b. 1862
c. 1863
d. 1864
Answer: a.1861
xviii. Where was Tagore born:
a. Patna
b. Lucknow
c. Calcutta
d. Delhi
Answer :c. Calcutta
xviv. The national anthem of India 'Jana Gana Mana' has been composed by:
a. Tagore
B. Nirala
c. Sarojini Naidu
d. Aurobindo
Answer: a. Tagore
xx. In Gitanjali there are:
a. 103 poems
b. 110 poems
c. 120 poems
d. 130 poems
Answer: a. 103 poems

Say whether the following statements are True or False:

1. Reason, in the poem, is compared to a stream - True
2. Mind, in the poem, has to express itself in narrow thoughts - False
3. Mind is influenced by God - True
4. The poet's country is asleep and he wishes it to wake up - True
5. The world desired by the poet is to be divided into small parts - False
6. Words and truthfulness are closely associated in the poem - True
7. Knowledge, in the poem refers to free access - True
8. Mind expresses itself in narrow thoughts - False
9. The poet desires to let his country sleep - False
10. Tagore prays for his countrymen in the poem Where the Mind is Without Fear - True
11. Tagore was awarded the Nobel prize in 1913 - True
12. According to Tagore, the 'words' must come from the depths of heart - False
13. Tagore prays that his countrymen live with freedom and dignity - True
14. Tagore compares reason to a dreary desert - False

Match the words:

Question:
        A                         B
1. Knowledge    Body
2. Fear                Narrow
3. High               Courage
4. Fragments      Bondage
5. Perfection      Low
6. Mind              Imperfection
7. Wide             Ignorance
8. Freedom        Whole
Anawer:
            A                     
1. Knowledge     Ignorance
2. Fear                Courage
3. High               Low
4. Fragments    Whole
5. Perfection     Imperfection
6. Mind             Body
7. Wide             Narrow
8. Freedom       Bondage

Use the following words in sentences of your own:

Fear, freedom, domestic, depth, action, heaven
Answer:
1. Fear- Fear makes a man coward.
2.Freedom- Nothing is more precious than freedom.
3. Domestic- The narrow domestic walls are the barriers in the way of development.
4. Depth- My pond has a depth of 10 feet.
5. Action- The Gita conveys the importance of action in man's life.
6. Heaven- The virtuous souls get honour in heaven.

II. NATIONAL EDUCATION: MAHATMA GANDHI

(Objective Type Questions of National Education)

1. When was Gandhi born?
a. 1867
b. 1868
c. 1869
d. 1870
Ans: c. 1869
2. Where was Gandhi born?
a. Porbandar
b. Champaran
c. Vardha
d. Rajgir
Ans: a. Porbandar
3. Gandhiji is popular as:
a. Guru.
b. Netaji
c. Iron Man
d. Mahatma
Ans: d. Mahatma
4. Who called Gandhiji as Mahatma?
a. Nehru
b. Patel
c. Subhash
d. Tagore
Ans: d. Tagore
5. Who is known spiritual guru of M.K. Gandhi?
a. Raja Ram Mohan Roy
b. Tilak
c. Leo Tolstoy
d. Gorky
Ans: c. Leo Tolstoy
6. Who is known as the political guru of Gandhiji?
a Gokhale
b. Tilak
c. Tagore
d. Leo Tolstoy
Ans: a Gokhale
7. What is the name of Gandhi's father?
a. Ramdas Gandhi
b. Krishna Das Gandhi
c. Ravidas Gandhi
d. Karamchand Gandhi
Ans: d. Karamchand Gandhi
8. What is the name of Gandhi's mother?
a. Rambai
b. Shyambai
c. Putlibai
d. Hulsibai
Ans: c. Putlibai
9. The name of Gandhi's wife is:
a. Kasturba
b. Ramkumari
c. Lilavati
d. Padmini
Ans: a. Kasturba
10. When was Gandhi assassinated?
a. 1947
b. 1948
c. 1949
d. 1950
Ans: b. 1948
11. Where was Gandhi cremated?
a. Rajghat
b. Banaras Ghat
c. Buxar
d. Allahabad
Ans: a. Rajghat
12. National Education is an essay by:
a. Nehru
b. Indira
c. Gandhi
d. Subhash
Ans: c. Gandhi
13. National Education was published in:
a. Keshri
b. Young India
c. Aryavarta
d. Harijan
Ans: b. Young India
14. When was ‘National Education’ published?
a. 1 September, 1919
b. 1 September, 1920
c. 1 September, 1921
d. 1 September, 1922
Ans: c. 1 September, 1921

III. THE AXE:  R.K. NARAYAN

(Objective Type Questions of The Axe)

1. The Axe has been written by:
a. R.N. Tagore
b. R.K. Narayan
c. Mulk Raj Anand
d. Raja Rao
Ans: b. R.K. Narayan
2. The Axe is:
a. An essay
b. A poem
c. A One act play
d. A story
Ans: d. A story
3. What is the name of Velon's village:
a. Rampur
b. Lalgudi
c. Koppal
d. Malgudi
Ans: c. Koppal
4. Who foretold that Velan would live in a big house:
a. Father
b. Villagers
c. Astrologer
d. Friend
Ans: c. Astrologer
5. At what age did velan leave home:
a. Sixteen
b. Seventeen
c. Eighteen
d. Twenty
Ans: c. Eighteen
6. In Velon's opinion, big mansion existed only in:
a. Heaven
b. Hell
c. Swarga Loka
d. Zannat
Ans: c. Swarga Loka
7. Which tree was most dear to Velan:
a. Banyan
b. Pipal
c. Margosa
d. Neem
Ans: c. Margosa
8. The Axe is written by:
a. R.K. Narayan
b. Amrit La Nagar
c. Prabhakar Rao
d. Rabindrnath Tagore
Ans: a. R.K. Narayan
9. Velan's father worked on other people's land:
a. True
b. Partly true
c. Partly false
d. False
Ans: a. True
10. Which is a famous work of R. K. Narayan:
a. Gora
b. Animal Farm
c. The Guide
d. Coolie
Ans: c. The Guide
11. After leaving the village where did Velan reach:
a. Rampur
b. Lalgudi
c. Koppal
d. Malgudi
Ans: d. Malgudi

Say whether the Statements given below are True or False:

1. Velan left home because of the villagers - False
2. Velan reached Malgudi after he left home - True
3. When old man became ill, Velan became the chief gardener - True
4. The house was called the ghost house - True
5. Velan eas happy to leave the garden - False
6. Velan's father worked on other people's land for he had mortgaged every bit of his property - True
7. Velan left his home at the age of eighteen - True
8. In Malgudi Velan was first employed by an old man to assist him in laying out a garden - True

IV. THE WONDER THAT WAS INDIA: A.L. BASHAM

(Objective Type Questions of The Wonder that was India)

1. The main problems of India are:
a. labour saving devices.
b. action and thought.
c. disease and poverty.
d. hectic ways of the world..
Ans: c. disease and poverty.
2. The old face of India:
a. has already changed fully.
b. is vanishing daily.
c. is changing fast.
d. is not likely to change at all.
Ans: c. is changing fast.
3. The earliest influence of ancient Indian culture on South- East Asia can be traced back to:
a. 4th Century A.D.
b. 5th Century B.C.
c. 1st Century A.D.
d. 9th Century B.C.
Ans: b. 5th Century B.C.
4. Vijaya, who is said to have conquered Ceylon first was:
a. a king from folk tales.
b. a king from fables.
c. a king from epics.
d. a king from real life.
Ans: a. a king from folk tales.
5. In the beginning, cultural relations between China and India were:
a. not strong.
b. mutually all assimilative.
c. pervasive and predominant.
d. pervasive and weakening.
Ans: a. not strong.
6. When was Ceylon finally converted to Buddhism:
a. in the reign of Ashoka
b. in the reign of Harsh
c. in the reign of Chandragupta
d. in the reign of Bhoj
Ans: a. in the reign of Ashoka.
7. Where is Buddhist stupa of Borobodur?
a. in Malaya.
b. in Sumatra.
c. in Ceylon
d. in Java
Ans: d. in Java.
8. Where is the Angkor located?
a. in Malaya.
b. in Sumatra.
c. in Cambodia
d. in Java
Ans: c. in Cambodia.
9. Faust is a play by:
a. Marlowe
b. Goethe
c. Schopenhauer
d. Hegel
Ans: b. Goethe.
10. Goethe, Schopenhauer and Hegel were:
a. American philosophers.
b. French philosophers
c. German philosophers
d. Indian philosophers
Ans: German philosophers.
11. Emerson and Thoreau, Richard Jeffries, Edward Carpenter and Walt Whitman belong to:
a. America
b. Russia
c. France
d. England
Ans: a. America
12. A.L. Basham is an eminent historian of:
a. China
b. England
c. Germany
d. America
Ans: b. England
13. When was A.L. Basham born?
a. in 1911
b. in 1912
c. in 1913
d. in 1914
Ans: d. in 1914.
14. Where was A. L. Basham born:
a. in Loughton, England
b. in Lahore, Pakistan
c. in Allahabad, India
d. in London, England
Ans: a. in Loughton, England
15. When did Basham die?
a. in 1986
b. in 1987
c. in 1988
d. in 1989
Ans: a. in 1986.
16. Where did Basham die?
a. in London
b. in Calcutta.
c. in Delhi
d. in Madras.
Ans: b. in Calcutta.
17. When was The wonder that was India written?
a. in 1956
b. in 1957
c. in 1958
d. in 1959
Ans: c. in 1958.
18. The Western dissemination of Indian mysticism was:
a. highly influential
b. very demoralising
c. very rejuvenating
d. not very influential
Ans: d. not very influential

Vocabulary:

Match the words with their meanings:
        A                             B
1. Hectic -              Leader of a clan or tribe.
2. Hecatomb -       A group of people united by religious beliefs and opinions.
3. Sect -                 Native.
4. Leavened -        Connected with the sea or navigation.
5. Indigenous -      Without rest.
6. Maritime -         Quality or influence spreading in and changing something.
7. Impetus -            Driving force.
8. Chieftain -         Great public sacrifice.
Ans:
        A                         B
1. Hectic -               Without rest.
2. Hecatomb -         Great public sacrifice.
3. Sect -                  A group of people united by religious beliefs and opinions.
4. Leavened -         Quality or influence spreading in and changing something.
5. Indigenous -       Native.
6. Maritime -          Connected with the sea or navigation.
7. Impetus -            Driving force.
8. Chieftain -          Leader of a clan or tribe.

Antonyms:

1. Poverty - Prosperity, luxury
2. Vanish - Appear
3. Long - Short
4. Rapid - Gradual
6. Assimilate - Divide, Separate, divorce
7. Dubious - Trustworthy, indubitable
8. Disparage - Admire
9. Insincerity - Sincerity
10. Adequate – Inadequate

V. PREFACE TO THE MAHABHARATA: C. RAJAGOPALACHARI

(Objective Type Questions of Oreface to the Mahabharat)

1. The Mahabharata by C. Rajagopalachari is a retelling of:
a. The Ramayana
b. The Ramcharitmanas
c. The Mahabharata
d. The Gita
Ans: c. The Mahabharata
2. The full name of C. Rajagopalachari is:
a. Chief Rajagopalachari
b. Charles Rajagopalachari
c. Chakravarti Rajagopalachari
d. None
Ans: c. Chakravarti Rajagopalachari
3. C. Rajagopalachari is popularly known as:
a. Mahatma
b. Netaji
c. Guruji
d. Rajaji
Ans: d. Rajaji
4. The first Indian Governor General of India was:
a. C. Rajagopalachari
b. J.L. Nehru
c. M.K. Gandhi
d. Rajendra Prasad.
Ans: a. C. Rajagopalachari
5. C. Rajagopalachari was the founder of:
a. Congress Party
b. National Party
C. Swatantra Party
d. Revolutionary Party
Ans: C. Swatantra Party
6. The first recipient of the Bharat Ratna was:
a. C. Rajagopalachari
b. J.L. Nehru
c. M.K. Gandhi
d. Rajendra Prasad.
Ans: a. C. Rajagopalachari
7. When was C. Rajagopalachari born in:
a. 1876
b. 1877
c. 1878
d. 1879
Ans: c. 1878
8. C. Rajagopalachari left this world in:
a. 1970
b. 1971
c. 1972
d. 1973
Ans: c. 1972
9. C. Rajagopalachari is popular for:
a. His retelling of the Mahabharata
b. His retelling of the Kamayani
c. His retelling of the Ramcharitmanas
d. His retelling of Panchatantra.
Ans: a. His retelling of the Mahabharata
10. Who is the author of the Mahabharata:
a. Kalidasa
b. Tulsidas
c. Vyasa
d. Valmiki
Ans: c. Vyasa
11. Kunti was the mother of:
a. Bhishma
b. Drona
c. Duryodhana
d. Arjuna
Ans: d. Arjuna
12. Gandhari was the devoted wife of:
a. Bhishma
b. Drona
c. Pandu
d. Dhritarashtra
Ans: d. Dhritarashtra
13. Duryodhana is the son of:
a. Draupadi
b. Kunti
c. Gandhari
d. None
Ans: c. Gandhari
Sandal S Anshu, Satna


Comments

Popular posts from this blog

Syllabus of UG II Year (BA/BSc/BCom) - FC II ( English) - Session 2022-23 onwards

The Axe by R.K Narayan: A Summary

Syllabus of MA I Sem. English (Paper I- Poetry)- 2022-23