God Sees the Truth, but Waits: Objective Questions



01. Leo Tolstoy is a very famous:

a. Indian author
b. Russian author
c. German author
d. American author
Ans: b. Russian author
02. Leo Tolstoy was born in:
a. 1828
b. 1820
c. 1822
d. 1824
Ans: a. 1828
03. Leo Tolstoy died in:
a. 1910
b. 1912
c. 1914
d. 1916
Ans: a. 1910
04. God Sees the Truth, but Waits is:
a. An American story
b. An Indian story
c. A German story
d. A Russian story
Ans: d. A Russian story
05. Who is the author of God Sees the Truth, but Waits:
a. R.K. Narayan
b. O Henry
c. Leo Tolstoy
d. D.H. Lawrence
Ans: c. Leo Tolstoy
06. God Sees the Truth, but Waits is a:
a. A Long story
b. A short story
c. A novel
d. A one act play
Ans: b. A short story
07. God Sees the Truth, but Waits was published in:
a. 1870
b. 1872
c. 1874
d. 1876
Ans: b. 1872
08. The setting of God Sees the Truth, but Waits is:
a. India
b. Russia
c. Germany
d. England
Ans: b. Russia
09. God Sees the Truth, but Waits is a story about a man named:
a. Ochumelov
b. Kyorich
c. Aksionov
d. Putrich
Ans: c. Aksionov
10. What is the full name of Aksionov:
a. Ivan Dmitrich Aksionov
b. Ochumelov Aksionov
c. Vladimir Aksionov
d. Putrich Aksionov
Ans: a. Ivan Dmitrich Aksionov
11. Ivan Dmitrich Aksionov was a:
a. Lawyer
b. Professor
c. Footballer
d. Young Merchant
Ans: d. Young Merchant
12. Aksionov lived in:
a. A hut
b. A village
c. A town
d. A colony
Ans: c. A town
13. Aksionov lived in a town named:
a. Vladimir
b. Alagir
c. Balacovo
d. Dankov
Ans: a. Vladimir
14. Aksionov had two shops and a:
a. Cow
b. Donkey
c. house
d. Cycle
Ans: c. house
15. Aksionov was:
a. Fat
b. Thin
c. Handsome
d. Ugly
Ans: c. Handsome
16. Aksionov was fond of:
a. Sleeping
b. Playing
c. Reading
d. Singing
Ans: d. Singing
17. What did Aksionov give up after his marriage?:
a. Sleeping
b. Singing
c. Reading
d. Drinking
Ans: d. Drinking
18. Where was Aksionov going?:
a. A village
b. A market
c. Nizhny Fair
d. Vladimir
Ans: c. Nizhny Fair
19. ‘Ivan Dmitrich, do not start today’. It is the statement of:
a. Aksionov
b. Aksionov’s wife
c. Aksionov’s mother
d. Aksionov’s father
Ans: b. Aksionov’s wife
20. What did Aksionov’s wife see?:
a. A dream
b. A lucky sign
c. A picture
d. A flower
Ans: a. A dream
21. Who had a bad dream in God Sees the Truth, but Waits?:
a. Aksionov
b. Aksionov’s wife
c. Aksionov’s mother
d. Aksionov’s father
Ans: b. Aksionov’s wife
22. What dream Aksionov’s wife saw?:
a. Aksionov hair was quite grey
b. Aksionov hair was quite black
c. Aksionov hair was quite red
d. Aksionov hair was quite blue
Ans: a. Aksionov hair was quite grey
23. Which option best defines the word ‘Spree’?:
a. A big bird
b. A big fish
c. A period of drinking
d. A play
Ans: c. A period of drinking
24. How does Aksionov interpret his wife’s dream?:
a. As a lucky sign
b. As a horrible dream
c. As a fantastic dream
d. As a nonsense
Ans: a. As a lucky sign
25. ‘That’s a lucky sign’. It is the statement of:
a. Aksionov
b. Aksionov’s wife
c. Aksionov’s mother
d. Aksionov’s father
Ans: a. Aksionov
26. Who said good-bye to his family before the departure?:
a. Aksionov
b. Aksionov’s wife
c. Aksionov’s mother
d. Aksionov’s father
Ans: a. Aksionov
27. On his way to the fair Aksionov met:
a. A merchant whom he knew
b. A lady whom he knew
c. A criminal whom he knew
d. A poet whom he knew
Ans: a. A merchant whom he knew
28. Where did Aksionov stay on his way to the fair?:
a. A hotel
b. A cottage
c. An inn
d. On footpath
Ans: c. An inn
29. What mode of transport did Aksionov use to travel?:
a. Horse drawn carriage
b. Car
c. Bus
d. Train
Ans: a. Horse drawn carriage
30. It was not Aksionov’s habit:
a. To eat too much
b. To read too much
c. To talk too much
d. To sleep late
Ans: d. To sleep late
31. The landlord of the inn lived in:
a. A cottage at the back
b. A cottage in front of the inn
c. A room of the inn
d. A courtyard of the inn
Ans: a. A cottage at the back
32. After completing the distance of about twenty five miles, Aksionov stopped for:
a. The horses to be fed
b. Playing
c. Sleeping
d. Weeping
Ans: a. The horses to be fed
33. What did he order at the next inn?:
a. Wine
b. Food
c. Water
d. Samovar
Ans: d. Samovar
34. What is a samovar?
a. A tea urn
b. A plate
c. A glass
d. A spoon
Ans: a. A tea urn
35. After resting awhile Aksionov began to play his:
a. Lute
b. Drum
c. Tabla
d. Guitar
Ans: d. Guitar
36. What did suddenly arrive with tinkling bells?:
a. A truck
b. A cycle
c. A troika
d. A bus
Ans: c. A troika
37. What is a troika?:
a. A vehicle pulled by two horses
b. A vehicle pulled by three horses
c. A vehicle pulled by four horses
d. A vehicle pulled by seven horses
Ans: b. A vehicle pulled by three horses
38. Who descended from the troika?:
a. A merchant
b. A criminal
c. An official
d. A lady
Ans: c. An official
39. Who followed the official?:
a. A landlord
b. Two soldiers
c. A merchant
d. An old lady
Ans: b. Two soldiers
40. When the police arrived, Aksionov was:
a. Taking bath
b. Drinking wine
c. Playing guitar
d. Sleeping
Ans: c. Playing guitar
41. What did the police officer find in Aksionov’s bag?:
a. A towel
b. A blood-stained knife
c. Clues for the murder
d. Money
Ans: b. A blood-stained knife
42. The merchant with whom Aksionov had spent last night was found with his?:
a. head cut
b. Arm cut
c. Throat cut
d. Finger cut
Ans: c. Throat cut
43. At the time of arresting Aksionov had:
a. 8000 rubles
b. 7000 rubles
c. 6000 rubles
d. 5000 rubles
Ans: a. 8000 rubles
44. The police officer ordered the soldiers to:
a. Beat Aksionov
b. Abuse Aksionov
c. Kill Aksionov
d. Bind Aksionov
Ans: d. Bind Aksionov
45. Aksionov was charged with murdering a merchant from:
A. Vladimir
b. Siberia
c. Ryazan
d. Balacovo
Ans: c. Ryazan
46. ‘Vanya dearest, tell your wife the truth’. It is the statement of:
a. Aksionov
b. The police officer
C. The jury
d. Aksionov’s wife
Ans: d. Aksionov’s wife
47. ‘So you, too, suspect me!’ said:
a. Aksionov
b. Aksionov’s wife
c. Aksionov’s mother
d. Aksionov’s father
Ans: a. Aksionov
48. Aksionov said to himself:
a. It seems that only my wife can know the truth
b. It seems that only my friend can know the truth
c. It seems that only God can know the truth
d. It seems that only children can know the truth
Ans: c. It seems that only God can know the truth
49. With other convicts, Aksionov was driven to:
A. Vladimir
b. Siberia
c. Ryazan
d. Balacovo
Ans: b. Siberia
50. Aksionov lived as a convict in Siberia for:
a. 24 years
b. 25 years
c. 26 years
d. 27 years
Ans: c. 26 years
51. In the prison Aksionov often:
a. Laughed
b. Wept
c. Prayed
Slept
Ans: c. Prayed
52. In prison Aksionov learnt to make:
a. Rangoli
b. Sweater
c. Boots
d. Soaps
Ans: c. Boots
53. In the prison Aksionov bought a book named:
a. The Lives of the Saints
b. The Lives of the Criminals
c. The Lives of the Poets
d. The Lives of the Kings
Ans: a. The Lives of the Saints
54. The prison authorities liked Aksionov for his:
a. Meekness
b. Sadness
c. Happiness
d. Rudeness
Ans: a. Meekness
55. Aksionov’s fellow prisoners used to call him:
a. Great soul and the saint
b. Godfather and the saint
c. Grandfather and the saint
d. Virtuous soul and the saint
Ans: c. Grandfather and the saint
56. One day a fresh gang of convicts came to the prison. One of the new convicts was:
a. Ochumelov
b. Santalov
c. Makar Semyonich
d. Vanka
Ans: c. Makar Semyonich
57. Who noticed some earth that came rolling out from under one of the shelves?:
a. Ochumelov
b. Santalov
c. Makar Semyonich
d. Aksionov
Ans: d. Aksionov
58. Who crept out from under the shelf?:
a. Aksionov
b. Santalov
c. Makar Semyonich
d. Vanka
Ans: c. Makar Semyonich
59. What was found when the prison was searched?
a. A gun
b. A knife
c. A bomb
d. A tunnel
Ans: d. A tunnel
60. Who came quietly and sat down on Aksionov’s bed:
a. Makar Semyonich
b. An old prisoner
c. A police official
d. His wife
Ans: a. Makar Semyonich
61. Who confessed his guilt?:
a. Aksionov
b. Makar Semyonich
c. Volkova
d. Brijhalov
Ans: b. Makar Semyonich
62. What happened to Aksionov when his order of release came?
a. He was happy
b. He was ill
c. He was already dead
d. He was sad
Ans: c. He was already dead

Comments

Popular posts from this blog

The Axe by R.K Narayan: A Summary

The Cherry Tree by Ruskin Bond: A Summary

Questions for CCE Dec. 2022: MA English Sem I; Paper I (Poetry); Govt. P.G. College Satna