Vanity Fair by William Thackeray: Some Important MCQs

Vanity Fair by William Thackeray: Some Important MCQs
01. What is the name of William Thackeray's most famous novel?
a. Vanity Fair
b. Pride and Prejudice
c. Great Expectations
d. Jane Eyre
Answer: a. Vanity Fair
02. With which novel William Thackeray achieved grand success?
a. Vanity Fair
b. Pendennis
c. Barry Lyndon
d. The Luck of Barry Lyndon
Answer: a. Vanity Fair
03. William Thackeray is best known for:
a. Pride and Prejudice
b. Wuthering Heights
c. Vanity Fair
d. Great Expectations
Answer: c. Vanity Fair
04. Who is the author of Vanity Fair?
a. Charles Dickens
b. Jane Austen
c. William Thackeray
d. Charlotte Bronte
Answer: c. William Thackeray
05. What is the sub title of William Thackeray’s Vanity Fair?
a. A Novel without a Hero
b. A Tale of Social Ambition
c. Chronicles of High Society
d. A Story of Love and Deception
Answer: a. A Novel without a Hero
06. William Thackeray's novel Vanity Fair is primarily set in:
a. London
b. Paris
c. New York
d. Kolkata
Answer: a. London
07. Which period of history does Vanity Fair primarily depict?
a. Victorian Period
b. Edwardian Period
c. Georgian Period
d. Regency Period
Answer: d. Regency Period
08. When was Vanity Fair Published in book form?
a.1848
b. 1850
c. 1852
d. 1854
Answer: a.1848
09. In which century was Vanity Fair first published?
a. 18th century
b. 19th century
c. 20th century
d. 21st century
Answer: b. 19th century
10. Who is the protagonist of Vanity Fair?
a. Amelia Sedley
b. Becky Sharp
c. George Osborne
d. Rawdon Crawley
Answer: b. Becky Sharp
11. Who is Becky Sharp's best friend?
a. Amelia Sedley
b. Miss Crawley
c. Lady Jane Sheepshanks
d. Lady Southdown
Answer: a. Amelia Sedley
12. Becky Sharp of Vanity Fair is known for her:
a. Wit and ambition
b. Kindness and generosity
c. Modesty and humility
d. Intellectual pursuits
Answer: a. Wit and ambition
13. Which character of Vanity Fair is a social climber striving for wealth and status?
a. Amelia Sedley
b. Becky Sharp
c. Lady Jane Sheepshanks
d. Rawdon Crawley
Answer: b. Becky Sharp
14. In Vanity Fair Becky Sharp marries:
a. Sir Pitt Crawley
b. Rawdon Crawley
c. Captain Osborne
d. Rodolphe Rumpers
Answer: b. Rawdon Crawley
15. What is the name of Amelia Sedley's brother in Vanity Fair?
a. William Dobbin
b. George Osborne
c. Rawdon Crawley
d. Joseph (Jos) Sedley
Answer: d. Joseph (Jos) Sedley
16. What is the name of the battle in which Amelia’s husband George Osborne dies in Vanity Fair?
a. Battle of Waterloo
b. Battle of Trafalgar
c. Battle of Hastings
d. Battle of Agincourt
Answer: a. Battle of Waterloo
17. Which character of Vanity Fair is known for his love for Amelia Sedley?
a. William Dobbin
b. George Osborne
c. Rawdon Crawley
d. Lord Steyne
Answer: a. William Dobbin
18. Who is William Thackeray's most famous female character in Vanity Fair?
a. Becky Sharp
b. Amelia Sedley
c. Lady Jane Sheepshanks
d. Esther Summerson
Answer: a. Becky Sharp
19. What is the name of William Thackeray's semi-autobiographical novel?
a. Barry Lyndon
b. The Luck of Barry Lyndon
c. Pendennis or The History of Pendennis
d. The History of Henry Esmond
Answer: c. Pendennis or The History of Pendennis
20. William Thackeray's novel ‘Pendennis’ traces the career of:
a. Becky Sharp
b. Henry Esmond
c. Arthur Pendennis
d. Amelia Sedley
Answer: c. Arthur Pendennis
21. The Book of Snobs is a collection of satirical works by:
a. William Thackeray
b. Jonathan Swift
c. William Congreve
d. Charles Dickens
Answer: a. William Thackeray
22. Which one is a historical work by William Thackeray?
a. Vanity Fair
b. Pendennis
c. Henry Esmond
d. Barry Lyndon
Answer: c. Henry Esmond
23. William Thackeray’s The History of Henry Esmond is set during:
a. Roman Empire
b. French Revolution
c. American Civil War
d. English Restoration
Answer: d. English Restoration
24. The narrator of William Thackeray’s The History of Henry Esmond is:
a. Henry Esmond
b. William Thackeray
c. Lady Castlewood
d. None of the above
Answer: a. Henry Esmond
25. William Thackeray's novel The Virginians is a sequel to:
a. Vanity Fair
b. Pendennis
c) Henry Esmond
d. Barry Lyndon
Answer: c. Henry Esmond
26. Which novel by William Thackeray tells the story of an Irish adventurer?
a. Vanity Fair
b. The History of Pendennis
c. Barry Lyndon
d. The Virginians
Answer: c. Barry Lyndon
27. William Thackeray's novel Barry Lyndon is set during:
a. 15th Century
b. 16th Century
c. 17th Century
d. 18th Century
Answer: d. 18th Century
28. Which novel by William Thackeray is set in 18th-century Ireland?
a. Barry Lyndon
b. The Virginians
c. The Luck of Barry Lyndon
d. Vanity Fair
Answer: c. The Luck of Barry Lyndon
29. William Thackeray's novel Barry Lyndon tells the tale of a:
a. Player
b. Sailor
c. Roguish Irish
d. Painter
Answer: c. Roguish Irish
30. William Thackeray's novel The Adventures of Philip tells the story of:
a. Philip Fermin
b. Philip John
c. Philip David
d. Philip Johnson
Answer: a. Philip Fermin
31. William Thackeray's novel The History of Samuel Titmarsh and the Great Hoggarty Diamond is a satire on:
a. Victorian society
b. English politics
c. French aristocracy
d. Scottish history
Answer: a. Victorian society
32. William Thackeray's novel The Newcomes is the depiction of:
a. Aristocracy
b. Upper Middle class
c. Working class
d. Indian artists
Answer: b. Upper Middle class
33. William Thackeray's novel The Rose and the Ring is a:
a. Religious novel
b. Modern fiction
c. Fairy tale
d. Comedy of humours
Answer: c. Fairy tale
34. William Thackeray’s The Book of Snobs is a collection of:
a. Short stories
b. Poems
c. satirical works
d. Plays
Answer: c. satirical works
35. William Thackeray's novel Denis Duval is his:
a. First novel
b. Second novel
c. Last novel
d. None
Answer: c. Last novel
36. William Thackeray's Catherine is a:
a. Satirical work
b. Political work
c. Religious work
d. Cultural work
Answer: a. Satirical work
37. Which novel of William Thackeray is a critical portrayal of marriage market?
a. Vanity Fair
b. The History of Henry Esmond
c. The Virginians
d. The Newcomes
Answer: d. The Newcomes
38. William Thackeray is popular for his satirical commentary on:
a. Victorian society
b. Ancient Rome
c. Revolutionary France
d. Medieval England
Answer: a. Victorian society
39. William Thackeray founded and edited:
a. The Yellow Book
b. The Cornhill Magazine
c. Punch
d. The Strand Magazine
Answer: b. The Cornhill Magazine
40. What was the name of William Thackeray's magazine?
a. The Yellow Book
b. The Cornhill Magazine
c. Punch
d. The Strand Magazine
Answer: b. The Cornhill Magazine
41. William Thackeray was a notable contributor of articles to:
a. Fraser’s Magazine
b. Punch
c. New Monthly Magazine
d. All of the above
Answer: d. All of the above
42. When did William Thackeray die?
a. 24 Dec. 1863
b. 24 Dec. 1864
c. 24 Dec. 1865
d. 24 Dec. 1866
Answer: a. 24 Dec. 1863
43. Where did William Thackeray die?
a. London, United Kingdom
b. Calcutta, India
c. Stuttgart, Gemany
d. Kathmandu, Nepal
Answer: a. London, United Kingdom

Comments

Popular posts from this blog

English Language & Indian Culture (BA I Yr.- FC: English)- Objective Type Question-Answer of all Five Lessons

God Sees the Truth, but Waits: Objective Questions

Set-5: 08 Important Questions for UG (BA/B.Com/B.Sc) I Year FC II- English