Bacon: MCQs



Bacon: Multiple Choice Questions with Answers

01. Who is Francis Bacon?
a. A great poet
b. A great novelist
c. A great dramatist
d. A great essayist
Answer: d. A great essayist
02. Francis Bacon is famous for his:
a. Essays
b. Plays
c. Novels
d. Stories
Answer: a. Essays
03. Francis Bacon belongs to:
a. India
b. Russia
c. England
d. America
Answer: c. England
04. When was Francis Bacon born?
a. 1561
b. 1571
c. 1581
d. 1591
Answer: a. 1561
05. What is the date of birth of Francis Bacon?
a. 22 January 1561
b. 22 January 1571
c. 22 January 1581
d. 22 January 1591
Answer: a. 22 January 1561
06. Where was Francis Bacon born?
a. London, England
b. New York, America
c. Stuttgart, Germany
d. Patna, India
Answer: a. London, England
07. When did Francis Bacon die?
a. 1623
b. 1624
c. 1625
d. 1626
Answer: d. 1626
08. What is the date of Francis Bacon's death?
a. 09 April 1623
b. 09 April 1624
c. 09 April 1625
d. 09 April 1626
Answer: d. 09 April 1626
09. It is said that Francis Bacon died due to:
a. Assassination
b. Accident
c. Drowning
d. Pneumonia
Answer: d. Pneumonia
10. Francis Bacon died in:
a. Delhi
b. Paris
c. New York
d. London
Answer: a. London
11. What was the name of Bacon’s father?
a. Nicholas Bacon
b. Edward Bacon
c. William Bacon
d. Charles Bacon
Answer: a. Nicholas Bacon
12. What was the name of Bacon’s mother?
a. Lousie
b. Cleopatra
c. Anne Cooke
d. Jane Amanda
Answer: c. Anne Cooke
13. Which university did Francis Bacon attend?
a. Cambridge
b. Oxford
c. Edinburgh
d. BHU
Answer: a. Cambridge
14. Francis Bacon studied in:
a. King's College
b. Christi College
c. Trinity College
d. St. John's College
Answer: c. Trinity College
15. When was Francis Bacon knighted?
a. 1601
b. 1602
c. 1603
d. 1604
Answer: c. 1603
16. Francis Bacon was knighted in 1603 in the reign of:
a. Elizabeth I
b. James I
c. Edward I
d. Charles I
Answer: b. James I
17. When was Francis Bacon appointed as Lord Chancellor?
a. 1615
b. 1616
c. 1617
d. 1618
Answer: d. 1618
18. Who appointed Francis Bacon as Lord Chancellor?
a. Queen Elizabeth I
b. King James I
c. King Charles I
d. Queen Anne
Answer: b. King James I
19. Why was Francis Bacon dismissed from the office of Lord Chancellor?
a. For taking bribes
b. For writing an article
c. For abusing the king
d. For loving a lady
Answer: a. For taking bribes
20. Francis Bacon was convicted of corruption and sentenced to imprisonment in the Tower of London in:
a. 1618
b. 1621
c. 1630
d. 1621
Answer: d. 1621
21. Francis Bacon stayed in jail for:
a. Seven years
b. Seven months
c. Seven weeks
d. A Few days
Answer: d. A Few days
22. During his imprisonment Francis Bacon wrote:
a. Novum Organum
b. The Advancement of Learning
c. Essays
d. None of the above
Answer: d. None of the above
23. After his release from prison Francis Bacon lived for:
a. Around 3 years
b. Around 4 years
c. Around 5 years
d. Around 6 years
Answer: c. Around 5 years
24. Who influenced Francis Bacon most with regard to essays?
a. Montaigne
b. Shakespeare
c. Marlowe
d. Ben Jonson
Answer: a. Montaigne
25. What is the full name of Montaigne?
a. David de Montaigne
b. Robert de Montaigne
c. Michel de Montaigne
d. Charles de Montaigne
Answer: c. Michel de Montaigne
26. Who was Michel de Montaigne?
a. English Essayist of 16th century
b. German Essayist of 16th century
c. American Essayist of 16th century
d. French Essayist of 16th century
Answer: d. French Essayist of 16th century
27. Apart from Montaigne Francis Bacon was also influenced by:
a. Seneca
b. Tacitus
c. Both a & b
d. None
Answer: c. Both a & b
28. When was the first edition of Francis Bacon's essays published?
a. 1595
b. 1596
c. 1597
d. 1598
Answer: c. 1597
29. How many essays were there in the first edition of Francis Bacon's Essays?
a. 10
b. 20
c. 30
d. 50
Answer: a. 10
30. When was the second edition of Francis Bacon's essays published?
a. 1611
b. 1612
c. 1613
d. 1614
Answer: b. 1612
31. How many essays appeared in the second edition of Francis Bacon's Essays?
a. 37
b. 38
c. 39
d. 40
Answer: b. 38
32. When was the third edition of Francis Bacon's essays published?
a. 1623
b. 1624
c. 1625
d. 1626
Answer: c. 1625
33. How many essays included in the third (final) edition of Francis Bacon's Essays?
a. 38
b. 48
c. 58
d. 68
Answer: c. 58
34. Who is known as the father of English Essay?
a. Lamb
b. Steele
c. Francis Bacon
d. Hazlitt
Answer: c. Francis Bacon
35. Bacon’s essays are known for:
a. Middle Style
b. Aphoristic style
c. Mixed style
d. No style
Answer: b. Aphoristic style
36. Which work by Francis Bacon is considered one of his most influential philosophical works?
a. Novum Organum
b. The Advancement of Learning
c. Essays
d. The New Atlantis
Answer: a Novum Organum
37. Novum Organum was published in:
a. 1617
b. 1618
c. 1619
d. 1620
Answer: d. 1620
38. Novum Organum has been written in:
a. English
b. French
c. Latin
d. German
Answer: c. Latin
39. The term Novum Organum means:
a. New look
b. New instrument
c. New thing
d. New idea
Answer: b. New instrument
40. The author of the The Advancement of Learning is:
a. Malory
b. Browning
c. Francis Bacon
d. Dr. Johnson
Answer: c. Francis Bacon
41. Which of the following works have been written by Francis Bacon?
a. The Advancement of Learning
b. Novum Organum
c. The New Atlantis
d. All of the above
Answer: d. All of the above
42. Which of the following works have been written by Francis Bacon?
a. Essays
b. Sylva Sylvarum
c. The History of Henry VII
d. All of the above
Answer: d. All of the above
43. Who is known as the father of English essay?
a. Francis Bacon
b. Joseph Addison
c. A.G. Gardiner
d. Charles Lamb
Answer: a. Francis Bacon
44. Who has been called the father of empiricism?
a. William Hazlitt
b. Francis Bacon
c. Charles Lamb
d. Joseph Addison
Answer: b. Francis Bacon
45. Who called Francis Bacon ‘the grand architect’?
a. E.O. Wilson
b. Thomas Hobbes
c. John Locke
d. Dr. Johnson
Answer: a. E.O. Wilson
46. ‘Bacon is the first English essayist.’ Whose is this statement?
a. Dr. Johnson
b. Hudson
c. Hugh Walker
d. John Locke
Answer: c. Hugh Walker
47. ‘Francis Bacon’s essays are loaded with ripest wisdom of experience.’ Whose is this statement?
a. Dr. Johnson
b. Hudson
c. Hugh Walker
d. John Locke
Answer: b. Hudson
48. ‘The wisest, the brightest and the meanest of mankind.’ Whose statement is this about Francis Bacon?
a. John Dryden
b. Dr. Johnson
c. Alexander Pope
d. Arnold
Answer: c. Alexander Pope
49. ‘Bacon’s essays are the classics of English prose'. Whose is this statement?
a. Legouis
b. Dr. Johnson
c. Alexander Pope
d. Francis Bacon
Answer: a. Legouis
50. Francis Bacon charged his essays with the serious spirit and stately manners of:
a. Seneca
b. Montaigne
c. Longinus
d. Plato
Answer: a. Seneca
51. For whom ‘essays were dispersed meditations and receptacle for detached thoughts’?
a. John Dryden
b. Dr. Johnson
c. Alexander Pope
d. Francis Bacon
Answer: d. Francis Bacon
52. Francis Bacon is practical under the influence of:
a. Machiavelli.
b. Seneca
c. Montaigne
d. Longinus
Answer: a. Machiavelli.
53. Whose essays are called 'counsels civil and moral?'
a. John Dryden
b. Dr. Johnson
c. Alexander Pope
d. Francis Bacon
Answer: d. Francis Bacon

Comments

Popular posts from this blog

English Language & Indian Culture (BA I Yr.- FC: English)- Objective Type Question-Answer of all Five Lessons

MCQ: Where the Mind is Without Fear

God Sees the Truth, but Waits: Objective Questions