True Success by Bertrand Russell: Some Important MCQs

True Success by Bertrand Russell: Some Important MCQs
01. Who is Bertrand Russell?
a. British Philosopher
b. American Philosopher
c. French Philosopher
d. Indian Philosopher
Ans: a. British Philosopher
02. What is ‘True Success’?
a. Russell’s essay
b. Russell’s story
c. Russell’s novel
d. Russell’s thoughts in his various writings
Ans: d. Russell’s thoughts in his various writings
03. According to Bertrand Russell, what is the ultimate goal of life?
a. Wealth
b. Fame
c. Happiness
d. Power
Ans: c. Happiness
04. What is the true success according to Bertrand Russell?
a. The chief constituent of happiness
b. The chief constituent of Fame
c. The chief constituent of recognition
d. The chief constituent of prosperity
Ans: a. The chief constituent of happiness
05. Bertrand Russell is of the view that true success cannot be measured by external factors, but by:
a. Internal satisfaction
b. Prosperity
c. Social status
d. Physical capability
Ans: a. Internal satisfaction
06. According to Bertrand Russell, true success is determined by:
a. Popularity
b. Strength
c. Inner happiness
d. External happiness
Ans: c. Inner happiness
07. According to Russell, what is the relationship between true success and wealth?
a. Wealth is important for true success
b. Wealth is irrelevant to true success
c. Wealth is the most important constituent of true success
d. Wealth is necessary for true success
Ans: b. Wealth is irrelevant to true success.
08. According to Bertrand Russell true success is chiefly:
a. subjective concept
b. Objective concept
c. Both a & b
d. None of the above
Ans: a. subjective concept
09. Bertrand Russell believes that the relentless pursuit of wealth and power often leads to:
a. Unhappiness
b. Satisfaction
c. Happiness
d. None of the above
Ans: a. Unhappiness
10. According to Bertrand Russell true success can be achieved:
a. By pursuing one's passions
b. By receiving social fame
c. By achieving prosperity
d. By getting popularity
Ans: a. By pursuing one's passions
11. In Bertrand Russell’s opinion, the pursuit of knowledge is an:
a. Important constituent of true success
b. Important constituent of failure
c. Important constituent of false success
d. Important constituent of artificial success
Ans: a. Important constituent of true success
12. According to Russell personal gladness is a key indicator of:
a. True success
b. False Success
c. Artificial success
d. Failure
Ans: a. True success
13. Bertrand Russell believes that one of the key factors of true success is:
a. Selflessness
b) High ambition
c) Selfishness
d) Lust of power
Ans: a. Selflessness
14. What is essential to achieve true success?
a. Moral integrity
b. Power
c. Wealth
d. All of the above
Ans: a. Moral integrity

Comments

Popular posts from this blog

English Language & Indian Culture (BA I Yr.- FC: English)- Objective Type Question-Answer of all Five Lessons

MCQ: Where the Mind is Without Fear

God Sees the Truth, but Waits: Objective Questions