Bertrand Russell: Some Important MCQs

Bertrand Russell: Some Important MCQs
01. Who is Bertrand Russell?
a. British philosopher, logician, essayist and social critic
b. German philosopher, logician, essayist and social critic
c. American philosopher, logician, essayist and social critic
d. French philosopher, logician, essayist and social critic
Answer: a. British philosopher, logician, essayist and social critic
02. Bertrand Russell was a philosopher, logician, and social activist from which country?
a. United States
b. France
c. United Kingdom
d. Germany
Answer: c. United Kingdom
03. Russell was a prominent philosopher and mathematician from which country?
a. United States
b. United Kingdom
c. France
d. Germany
Answer: b. United Kingdom
04. What is the full name of Bertrand Russell?
a. Bertrand Arthur William Russell
b. Bertrand Arthur Robert Russell
c. Bertrand Anthony William Russell
d. Bertrand William Russell
Answer: a. Bertrand Arthur William Russell
05. Bertrand Russell was born in which year?
a. 1872
b. 1882
c. 1892
d. 1902
Answer: a. 1872
06. What is the date of birth of Bertrand Russell?
a. 18 May 1862
b. 18 May 1872
c. 18 May 1882
d. 18 May 1892
Answer: b. 18 May 1872
07. What is the name of Bertrand Russell’s birth place?
a. Trelleck, England
b. Paris, France
c. Berlin, Germany
d. New York, USA
Answer: a. Trelleck, England
08. Russell won the Nobel Prize in Literature in which year?
a. 1910
b. 1921
c. 1935
d. 1950
Answer: d. 1950
09. Which Nobel Prize did Russell receive?
a. Nobel Prize in Physics
b. Nobel Prize in Chemistry
c. Nobel Prize in Literature
d. Nobel Peace Prize
Answer: c. Nobel Prize in Literature
10. What was the name of Bertrand Russell’s grandfather?
a. Lord John Russell, 4th Earl Russell
b. Lord John Russell, 3rd Earl Russell
c. Lord John Russell, 2nd Earl Russell
d. Lord John Russell, 1st Earl Russell
Answer: d. Lord John Russell, 1st Earl Russell
11. Bertrand Russell’s grandfather served twice as Prime Minister of:
a. Great Britain
b. Germany
c. America
d. Russia
Answer: a. Great Britain
12. What was the name of Bertrand Russell’s father?
a. Robert Russell, Viscount Amberley
b. David Russell, Viscount Amberley
c. John Russell, Viscount Amberley
d. Mark Russell, Viscount Amberley
Answer: c. John Russell, Viscount Amberley
13. John Russell, Viscount Amberley Was the:
a. 1st Earl Russell
b. 2nd Earl Russell
c. 3rd Earl Russell
d. 4th Earl Russell
Answer: b. 2nd Earl Russell
14. Bertrand Russell held the position of the 3rd Earl Russell in which noble family?
a. Russell
b. Spencer
c. Cavendish
d. Churchill.
Answer: a. Russell
15. What was the name of Bertrand Russell’s mother?
a. Emily Russell, Viscountess Amberley
b. Jane Russell, Viscountess Amberley
c. Katharine Russell, Viscountess Amberley
d. Mary Russell, Viscountess Amberley
Answer: c. Katharine Russell, Viscountess Amberley
16. How many times did Bertrand Russell marry?
a. Two times
b. Three times
c. Four time
d. Five times
Answer: c. Four time
17. Which university did Russell attend?
a. University of Oxford
b. University of Cambridge
c. Harvard University
d. University of London
Answer: b. University of Cambridge
18. Which college did Russell attend?
a. Trinity College
b. Queen’s College
c. Churchill College
d. Emmanuel College
Answer: a. Trinity College
19. Which philosopher had a significant influence on Bertrand Russell's philosophical development?
a. Immanuel Kant
b. Friedrich Nietzsche
c. René Descartes
d. Wittgenstein
Answer: d. Wittgenstein
20. Bertrand Russell is best known for his work in which field?
a. Chemistry
b. Economics
c. Philosophy
d. Biology
Answer: c. Philosophy
21. Which field did Russell make significant contributions to?
a. Mathematics
b. Chemistry
c. Physics
d. Biology
Answer: a. Mathematics
22. Bertrand Russell is best known for his work in which branch of philosophy:
a. Metaphysics
b. Epistemology
c. Ethics
d. Analytic Philosophy
Answer: d. Analytic Philosophy
23. Bertrand Russell's most famous work, ‘Principia Mathematica,’ was written in collaboration with which philosopher?
a. Ludwig Wittgenstein
b. Friedrich Nietzsche
c. Gottlob Frege
d. Alfred North Whitehead
Answer: d. Alfred North Whitehead
24. Bertrand Russell co-authored a three-volume work Principia Mathematica on mathematical logic with which philosopher?
a. Alfred North Whitehead
b. Ludwig Wittgenstein
c. David Hilbert
d. Gottlob Frege
Answer: a. Alfred North Whitehead
25. The Principia Mathematica is a three-volume work on:
a. The foundations of mathematics
b. The foundations of Physics
C. The foundations of Chemistry
d. The Foundations of Zoology
Answer: a. The foundations of mathematics
26. The Principia Mathematica (a three-volume work) which is often abbreviated as PM was published in:
a. 1910, 1912 and 1913
b. 1920, 1921 and 1923
c. 1930, 1931 and 1933
d. 1940, 1941 and 1943
Answer: a. 1910, 1912 and 1913
27. What one is not a philosophical work by Bertrand Russell?
a. Principia Mathematica
b. The Problems of Philosophy
c. A History of Western Philosophy
d. The foundation of Physics
Answer: d. The foundation of Physics
28. Which of the following is not a work by Bertrand Russell?
a. The Conquest of Happiness
b. The Value of Philosophy
c. The Analysis of Mind
d. Physics and Chemistry
Answer: d. Physics and Chemistry
29. Bertrand Russell's influential work The Problems of Philosophy was first published in:
A. 1900
b. 1912
c. 1927
d. 1935
Answer: b. 1912
30. Bertrand Russell's famous paradox, known as Russell's Paradox, is related to which field of study?
a. Set theory
b. Ethics
c. Aesthetics
d. Epistemology
Answer: a. Set theory
31. Bertrand Russell was an advocate for which social issue?
a. Women's suffrage
b. Dowry system
c. LGBTQ+ rights
d. Animal rights
Answer: a. Women's suffrage
32. Bertrand Russell was a prominent advocate for which political ideology?
a. Communism
b. Fascism
c. Socialism
d. Capitalism
Answer: c. Socialism
33. Bertrand Russell's philosophical views can be categorized as:
a. Analytic philosophy
b. Continental philosophy
c. Pragmatism
d. Existentialism
Answer: a. Analytic philosophy
34. Bertrand Russell was a prominent member of which intellectual and social movement?
a. Romanticism
b. Enlightenment
c. Pragmatism
d. Analytic philosophy
Answer: d. Analytic philosophy

Comments

Popular posts from this blog

God Sees the Truth, but Waits: Objective Questions

English Language & Indian Culture (BA I Yr.- FC: English)- Objective Type Question-Answer of all Five Lessons

Tree by Tina Morris: A Summary