The Wonder That Was India: Objective Type Questions



1. The main problems of India are:
a. labour saving devices.
b. action and thought.
c. disease and poverty.
d. hectic ways of the world..
Ans: c. disease and poverty.
2. The old face of India:
a. has already changed fully.
b. is vanishing daily.
c. is changing fast.
d. is not likely to change at all.
Ans: c. is changing fast.
3. The earliest influence of ancient Indian culture on South- East Asia can be traced back to:
a. 4th Century A.D.
b. 5th Century B.C.
c. 1st Century A.D.
d. 9th Century B.C.
Ans: b. 5th Century B.C.
4. Vijaya, who is said to have conquered Ceylon first was:
a. a king from folk tales.
b. a king from fables.
c. a king from epics.
d. a king from real life.
Ans: a. a king from folk tales.
5. In the beginning, cultural relations between China and India were:
a. not strong.
b. mutually all assimilative.
c. pervasive and predominant.
d. pervasive and weakening.
Ans: a. not strong.
6. When was Ceylon finally converted to Buddhism:
a. in the reign of Ashoka
b. in the reign of Harsh
c. in the reign of Chandragupta
d. in the reign of Bhoj
Ans: a. in the reign of Ashoka.
7. Where is Buddhist stupa of Borobodur?
a. in Malaya.
b. in Sumatra.
c. in Ceylon
d. in Java
Ans: d. in Java.
8. Where is the Angkor located?
a. in Malaya.
b. in Sumatra.
c. in Cambodia
d. in Java
Ans: c. in Cambodia.
9. Faust is a play by:
a. Marlowe
b. Goethe
c. Schopenhauer
d. Hegel
Ans: b. Goethe.
10. Goethe, Schopenhauer and Hegel were:
a. American philosophers.
b. French philosophers
c. German philosophers
d. Indian philosophers
Ans: German philosophers.
11. Emerson and Thoreau, Richard Jeffries, Edward Carpenter and Walt Whitman belong to:
a. America
b. Russia
c. France
d. England
Ans: a. America
12. A.L. Basham is an eminent historian of:
a. China
b. England
c. Germany
d. America
Ans: b. England
13. When was A.L. Basham born?
a. in 1911
b. in 1912
c. in 1913
d. in 1914
Ans: d. in 1914.
14. Where was A. L. Basham born:
a. in Loughton, England
b. in Lahore, Pakistan
c. in Allahabad, India
d. in London, England
Ans: a. in Loughton, England
15. When did Basham die?
a. in 1986
b. in 1987
c. in 1988
d. in 1989
Ans: a. in 1986.
16. Where did Basham die?
a. in London
b. in Calcutta.
c. in Delhi
d. in Madras.
Ans: b. in Calcutta.
17. When was The wonder that was India written?
a. in 1956
b. in 1957
c. in 1958
d. in 1959
Ans: c. in 1958.
18. The Western dissemination of Indian mysticism was:
a. highly influential
b. very demoralising
c. very rejuvenating
d. not very influential
Ans: d. not very influential
IV. Vocabulary:
Match the words with their meanings:
1. Hectic - Leader of a clan or tribe.
2. Hecatomb - A group of people united by religious beliefs and opinions.
3. Sect - Native.
4. Leavened - Connected with the sea or navigation.
5. Indigenous - Without rest.
6. Maritime - Quality or influence spreading in and changing something.
7. Impetus - Driving force.
8. Chieftain - Great public sacrifice.
Ans:
1. Hectic - Without rest.
2. Hecatomb - Great public sacrifice.
3. Sect - A group of people united by religious beliefs and opinions.
4. Leavened - Quality or influence spreading in and changing something.
5. Indigenous - Native.
6. Maritime - Connected with the sea or navigation.
7. Impetus - Driving force.
8. Chieftain - Leader of a clan or tribe.
V. Antonyms:
1. Poverty - Prosperity, luxury
2. Vanish - Appear
3. Long - Short
4. Rapid - Gradual
6. Assimilate - Divide, Separate, divorce
7. Dubious - Trustworthy, indubitable
8. Disparage - Admire
9. Insincerity - Sincerity
10. Adequate – Inadequate

Comments

Popular posts from this blog

Syllabus of UG II Year (BA/BSc/BCom) - FC II ( English) - Session 2022-23 onwards

The Axe by R.K Narayan: A Summary

Syllabus of MA I Sem. English (Paper I- Poetry)- 2022-23