National Education: Objective Type Questions



1. When was Gandhi born?
a. 1867
b. 1868
c. 1869
d. 1870
Ans: c. 1869
2. Where was Gandhi born?
a. Porbandar
b. Champaran
c. Vardha
d. Rajgir
Ans: a. Porbandar
3. Gandhiji is popular as:
a. Guru.
b. Netaji
c. Iron Man
d. Mahatma
Ans: d. Mahatma
4. Who called Gandhiji as Mahatma?
a. Nehru
b. Patel
c. Subhash
d. Tagore
Ans: d. Tagore
5. Who is known spiritual guru of M.K. Gandhi?
a. Raja Ram Mohan Roy
b. Tilak
c. Leo Tolstoy
d. Gorky
Ans: c. Leo Tolstoy
6. Who is known as the political guru of Gandhiji?
a Gokhale
b. Tilak
c. Tagore
d. Leo Tolstoy
Ans: a Gokhale
7. What is the name of Gandhi's father?
a. Ramdas Gandhi
b. Krishna Das Gandhi
c. Ravidas Gandhi
d. Karamchand Gandhi
Ans:d. Karamchand Gandhi
8. What is the name of Gandhi's mother?
a. Rambai
b. Shyambai
c. Putlibai
d. Hulsibai
Ans: c. Putlibai
9. The name of Gandhi's wife is:
a. Kasturba
b. Ramkumari
c. Lilavati
d. Padmini
Ans: a. Kasturba
10. When was Gandhi assassinated?
a. 1947
b. 1948
c. 1949
d. 1950
Ans: b. 1948
11. Where was Gandhi cremated?
a. Rajghat
b. Banaras Ghat
c. Buxur
d. Allahabad
Ans: a. Rajghat
12. National Education is an essay by:
a. Nehru
b. Indira
c. Gandhi
d. Subhash
Ans: c. Gandhi
13. National Education was published in:
a. Keshri
b. Young India
c. Aryavarta
d. Harijan
Ans: b. Young India
14. When was ‘National Education’ published?
a. 1 September, 1919
b. 1 September, 1920
c. 1 September, 1921
d. 1 September, 1922
Ans: c. 1 September, 1921

Comments

Popular posts from this blog

Syllabus of UG II Year (BA/BSc/BCom) - FC II ( English) - Session 2022-23 onwards

The Axe by R.K Narayan: A Summary

Syllabus of MA I Sem. English (Paper I- Poetry)- 2022-23