A Letter to God: Objective Type Questions



A Letter to God by Gregorio Lopez y Fuentes
(Translated by Donald A. Yates)

(Objective Type Questions)

01. A Letter to God is written by:
a. Ruskin Bond
b. Lokesh Abrol
c. G. L. Fuentes
d. None
Ans: c. G. L. Fuentes
02. Who is the author of A Letter to God?:
(a) G.L. Fuentes
(b) Leo Tolstoy
(c) Chekhov
(d) R. K. Narayan
Ans: (a) G.L. Fuentes
03. G. L. Fuentes belongs to:
a. India
b. Mexico
c. Germany
d. America
Ans: b. Mexico
04. Who has translated A Letter to God?:
a. M.R. Anand
b. R.K. Narayan
c. W.B. Yeats
d. Donald A. Yates
Ans: d. Donald A. Yates
05. What is the name of the main character of the story A Letter to God?:
a. David
b. John
c. Robert
d. Lencho
Ans: d. Lencho
06. What was Lencho's profession?:
a. Cattle rearing
b. Farming
c. Brick making
d. None of the above
Ans: b. Farming
07. Where was Lencho’s house situated?:
a. On the crest of a low hill
b. On the crest of a mountain
c. In a deep valley
d. On a high land
Ans: a. On the crest of a low hill
08. Which crop was growing on Lencho’s fields?:
a. Wheat
b. Corn
c. Barley
None of the above
Ans: b. Corn
09. Why was Lencho satisfied?:
(a) On seeing a new tractor in his field.
(b) On seeing a new buffalo.
(c) On seeing the field of ripe corn with flowers.
(d) None of the Above
Ans: (c) On seeing the field of ripe corn with flowers.
10. What was Lencho expecting from his corn field?:
a. A good harvest
b. Lots of money
c. Treasure
d. None of the above
Ans: a. A good harvest
11. What was the only thing that the Earth needed according to Lencho?:
a. A shower
b. A snowfall
c. Strong winds
d. Sunlight
Ans: a. A shower
12. What did Lencho hope for?:
a. Money
b. Rain
c. Property
d. None of the above
Ans: b. Rain
13. Where did Lencho expect the downpour to come from?:
(a) north
(b) north-east
(c) north-west
(d) south-east
Ans: (b) north-east
14. Lencho went out into the rain to:
a. Enjoy himself
b. Have the pleasure of feeling the rain on his body
c. Collect rain water
d. None
Ans: b. Have the pleasure of feeling the rain on his body
15. What did Lencho compare the large raindrops with?:
a. Silver coins
b. Pearls
c. Diamonds
d. New coins
Ans: d. New coins
16. The rains changed into:
a. Hailstorm
b. Drought
c. Snow
d. Flood
Ans: a. Hailstorm
17. The field looked as if it were covered in:
a. Salt
b. Locusts
c. Sugar
d. Ice
Ans: a. Salt
18. Lencho compared the quantum of damage with:
a. Attack by rats
b. Attack by crows
c. Plague of locusts
d. None of the above
Ans: c. Plague of locusts
19. For Lencho, what was the only hope left?:
a. Help from government
b. Help from farmer’s association
c. Help from God
d. None
Ans: c. Help from God
20. For Lencho, there was a single hope: help from:
a. God
b. Post office
c. Bank
d. Landlord
Ans: a. God
21. Lencho decided to write a letter to:
a. God
b. Government
c. Friend
d. Postmaster
Ans: a. God
22. Why did Lencho need money?:
a. To buy a car
b. To save his family from hunger
c. To buy a tractor
d. To buy an ox.
Ans: b. To save his family from hunger
23. Lencho is a firm believer of:
a. Destiny
b. Luck
c. God
d. Chance
Ans: c. God
24. Lencho wrote a letter to:
a. God
b. The village master
c. The postmaster
d. Government
Ans: a. God
25. Lencho's manner of posting the letter showed that:
a. He was truly a kind hearted and simple man
b. He was greedy
c. He needed education
d. None
Ans: a. He was truly a kind hearted and simple man
26. What was the immediate reaction of the postman to see the address of the letter?:
a. Laughed whole heartedly
b. Cried
c. Felt sad about what happened
d. Felt empathetic
Ans: a. Laughed whole heartedly
27. Who read the letter sent by Lencho?:
a. His Wife
b. The Postmaster
c. One of the farmer
d. God
Ans: b. The Postmaster
28. The postmaster was a fat, amiable man. What is the meaning of amiable?:
a. Rude
b. Helpful
c. Friendly
d. Enthusiastic
Ans: c. Friendly
29. On seeing the letter, the postmaster was moved by Lencho’s:
a. Unwavering faith
b. Handwriting
c. Love for letter
d. Love for Money
Ans: a. Unwavering faith
30.What did the postmaster do then?:
a. He decided to collect the money and send it to Lencho
b. He threw away the letter
c. He decided to abuse Lencho
d. None
Ans: a. He decided to collect the money and send it to Lencho
31. Why did the postmaster decide to reply to Lencho’s letter?:
a. He was a good man
b. He felt empathetic
c. To preserve Lencho’s faith in God
d. None
Ans: c. To preserve Lencho’s faith in God
32. How much money did Lencho ask for?:
a. 100 pesos
b. 1000 pesos
c. 10 pesos
d. 500 pesos
Ans: a. 100 pesos
33. Who sent money to Lencho?:
a. Friend
b. Banker
c. Postman
d. Postmaster
Ans: d. Postmaster
34. How much money was the postmaster able to arrange?:
a. 100 pesos
b. 90 pesos
c. 80 pesos
d. 70 pesos
Ans: d. 70 pesos
35. Lencho was not surprised to see the money in the envelope. It is because:
a. He was too sad to acknowledge it
b. He had unwavering faith in God
c. He was an ungrateful man
d. None
Ans: b. He had unwavering faith in God
36. How did he feel when he counted the money?:
a. Grateful
b. Joyful
c. Relieved
d. Angry
Ans: d. Angry
37. Why did Lencho become angry when he counted the money?:
a. Lencho received fifty pesos less than what he had demanded from God
b. Lencho received thirty pesos less than what he had demanded from God
c. Lencho received sixty pesos less than what he had demanded from God
d. Lencho received seventy pesos less than what he had demanded from God
Ans: b. Lencho received thirty pesos less than what he had demanded from God
38. What did Lencho think of the post-office employees?:
a. Bunch of crooks
b. Rude
c. Unhelpful
d. Proud
Ans: a. Bunch of crooks
39. What did Lencho ask for in his second letter?:
a. More money
b. Remaining amount
c. No Amount
d. None
Ans: b. Remaining amount

Comments

Popular posts from this blog

The Axe by R.K Narayan: A Summary

The Cherry Tree by Ruskin Bond: A Summary

Questions for CCE Dec. 2022: MA English Sem I; Paper I (Poetry); Govt. P.G. College Satna